Mierová misia v Sýrii by nemala zahŕňať vojakov západných krajín

13.02.2012 Celý región

Kapské Mesto/Damask/Bejrút 13. februára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes vyhlásil, že na prípadnej mierovej misii v Sýrii, ktorú navrhuje Liga arabských štátov, by sa nemali podieľať vojaci západných krajín.

\"Myslím si, že by museli pochádzať z iných ako západných krajín,\" povedal Hague novinárom na návšteve Kapského Mesta. Dodal, že ak bude takýto návrh uskutočniteľný, Londýn ho podporí \"všetkými obvyklými spôsobmi\".

Liga arabských štátov (LAŠ) v nedeľu rozhodla o ukončení svojej pozorovateľskej misie v Sýrii a vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby do krajiny vyslala mierovú jednotku zloženú z vojakov OSN a arabských krajín. Sýrska vláda takýto plán rýchlo odmietla, jej vyslanec v Káhire vyhlásil, že ide o sprisahanie, za ktorým stoja Saudská Arábia a Katar.

Útoky sýrskej armády na bašty protestného hnutia v mestách Homs, Hamá a Dará aj dnes pokračovali. Skupina aktivistov informovala, že povstalci odvrátili ofenzívu vládnych tankov na stredosýrske mesto Rastán, ktoré je pod kontrolou oponentov režimu prezidenta Bašára Asada od konca januára.

OSN odhaduje, že zákroky Asadovej vlády voči protivládnym protestom si za 11 mesiacov vyžiadali viac ako 5400 obetí na životoch. Aktivisti za ľudské práva uvádzajú, že zabitých bolo približne 6300 civilistov a 1650 vojakov.

Zdroj: Reuters, DPA
 

Vyberte región